Nieuws over het Twinlife onderzoek

Honderd Twinlife deelnemers
Juni 2021

In juni 2021 was het feest op de afdelingen biomedische datawetenschappen, neonatologie en verloskunde, want al 100 tweelingen en hun ouders doen mee aan Twinlife. 

Dank ouders, kinderen en Hartstichting! Weer een mijlpaal in de zoektocht naar de invloed van omstandigheden in de baarmoeder op ontwikkeling en gezondheid.

De eerste Twinlife nieuwsbrief
Februari 2021

In februari 2021 hebben ouders die met hun tweeling deelnemen aan de Twinlife studie de eerste nieuwsbrief in hun mailbox ontvangen. Hierin proberen we ouders op de hoogte te houden van het laatste nieuws omtrent het onderzoek. De volledige nieuwbrief kunt u hier lezen.

Kleine Maatjes
April 2020

In april 2020 heeft Sophie Groene, onderzoeker van de Twinlife studie, een artikel geschreven voor de meerlingen-editie van het tijdschrift van de Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen genaamd ‘Kleine Maatjes’. Hierin gaf zij een overzicht van de Twinlife studie. Het volledige artikel lees je hier. Meer informatie over dit magazine kunt u hier vinden.

250.000 euro voor groeionderzoek bij Twinlife-tweelingen
20 september 2019

LUMC-onderzoekers Dr. Bas Heijmans en Dr. Christiaan de Bruin hebben de Grant for Growth Innovation ontvangen voor onderzoek naar groei bij Twinlife-tweelingen. Zij kregen de subsidie van 250.000 euro op 20 september uitgereikt tijdens een speciale sessie van het kinderendocrinologiecongres ESPE in Wenen. Heijmans en De Bruin willen begrijpen waarom het sommige eeneiige tweelingen wel lukt om na hun geboorte de groeiachterstand in te halen die ze hebben opgelopen in de baarmoeder, en andere tweelingen niet.

 

Zoeken naar epigenetische verschillen

Die groeiachterstand kan ontstaan doordat eeneiige tweelingen meestal samen één placenta moeten delen, maar dat niet altijd ‘eerlijk’ doen. De tweeling die afhankelijk is van het kleinere deel, krijgt minder voedingsstoffen en blijft kleiner. “We weten uit ons Hongerwinteronderzoek dat een voedingstekort in de baarmoeder tot blijvende veranderingen kan leiden in de afstelling van groeigenen in het DNA”, zegt onderzoeksleider Heijmans. “We gaan nu met behulp van de laatste technieken op zoek naar dergelijke epigenetische verschillen bij tweelingen die een placenta deelden. Zo verwachten we specifieke epigenetische veranderingen te vinden die bepalend zijn voor effectieve inhaalgroei tijdens de vroege kinderjaren.”

 

Doel: betere zorg voor kinderen met groeiachterstand

Nog altijd is niet goed bekend welke processen de inhaalgroei van een tweeling sturen. Dat geldt ook voor de nog veel grotere groep niet-tweelingen met een blijvende groeiachterstand in de eerste levensjaren. Maar omdat eeneiige tweelingen genetisch identiek zijn en dus elkaars perfecte controle, is het mogelijk om juist in deze bijzondere groep patiënten te achterhalen wat die processen precies zijn.

 

“Ik zie wekelijks kinderen met een ernstige groeiachterstand. Soms weten we welke genetische factor hiervoor verantwoordelijk is, maar veel vaker tasten we in het duister over de precieze oorzaak. Dit nieuwe onderzoek kan hier verandering in brengen, zodat we uiteindelijk betere zorg kunnen geven aan deze groep kinderen”, aldus kinderendocrinoloog De Bruin van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis.

55a2dee6-76a6-4930-9c50-5005d65f3337.jpg
Screenshot 2021-02-26 at 11.04.38.png
IMG_9523.jpg

Hoe verandert jouw DNA door wat je moeder at?
30 mei 2019

Waarom wordt de één dik van een patatje en kan een ander zoveel eten als hij wil zonder aan te komen. Dit heb je waarschijnlijk te danken aan je goede genen. Maar wist je dat jouw omgeving ook invloed kan uitoefenen op je DNA? Epigeneticus Bas Heijmans (Universiteit Leiden) doet onderzoek naar de Hongerwinter en hoe het DNA van de kinderen verwekt in deze voedselarme tijd aangepast is en kan leiden tot overgewicht.

Heijmans vertelt in zijn college van donderdag 30 mei bij Universiteit van Nederland over zijn onderzoek.

Bas Heijmans UvN.jpg

Foto door Joshua Kloet

Start van de Twinlife studie
25 januari 2019

In Januari 2019 zijn we officieel van start gegaan met het benaderen van ouders om mee te doen met het Twinlife onderzoek. We streven ernaar om honderd tweeling paren te includeren in het Twinlife onderzoek.

Capture2.PNG

Extra zorg voor het hart van baby's na moeizame start 

Te vroeg geborenen en baby's met een te laag geboortegewicht hebben later vaker hart- en vaatziekten. Een slechte start vergroot je kans op hart- en vaatziekten. Dr. Bas Heijmans doet hier onderzoek naar en zet zich in voor een goede zorg voor kinderen met een verhoogd risico.

Klik hier om meer te lezen.

wetenschappelijk-onderzoek-dekkerbeurs-b