top of page
Onderzoeken
Voor het Twinlife onderzoek willen we graag de gezondheid en ontwikkeling van uw kinderen volgen. Tweelingen die een placenta delen, krijgen al veel zorg. Voor Twinlife vragen wij u om mee te doen aan enkele extra onderzoeken.
Zwangerschap 

Tijdens uw zwangerschap krijgt u elke twee weken een echo. Dat is nodig om de groei van uw kinderen in de gaten te houden en problemen vroeg op te sporen. Voor TwinLife willen we eens per vier weken extra metingen doen van het hart. Daardoor duurt het echo-onderzoek ongeveer 10 minuten langer  dan normaal. Ook vragen wij u om twee vragenlijsten in te vullen over uzelf als aankomende moeder en vader. 
 
Geboorte

Uw kinderen worden geboren. Wij bewaren een stukje navelstreng en een buisje van het bloed dat in de navelstreng zit om onderzoek aan de afstelling van het DNA te doen. Ook bekijken we de gezondheid van de placenta. Hiervan merken u en uw pasgeboren kinderen niets. 
De dagen na de geboorte komen we langs om een echo te maken van het hartje en het hoofdje van uw kinderen. We nemen dan ook een wanguitstrijkje af bij uw kinderen en dat bewaren we voor verder DNA onderzoek.
Uw kinderen zijn 6 maanden oud

Wij sturen u per post vragen over de gezondheid en ontwikkeling van uw kinderen in de eerste zes maanden.
 
Uw kinderen zijn 2, 5, of 8 jaar

Op de leeftijd van 2, 5, en 8 jaar nodigen wij u uit voor poliklinisch onderzoek van uw kinderen in het LUMC. Dit gebeurt standaard bij tweelingen die te vroeg zijn geboren, te klein waren bij de geboorte  en/of een operatie in de baarmoeder hebben ondergaan. Voor dit onderzoek willen ook alle andere tweelingen vragen om naar het LUMC te komen.
Bij het bezoek meten wij de lengte, gewicht en de bloeddruk bij uw kinderen. Er wordt een echo gemaakt van het hart en de bloedvaten in de hals bij uw kinderen. We nemen ook weer een wanguitstrijkje af. En we onderzoeken de verstandelijke en motorische ontwikkeling van uw kinderen. Wanneer uw kinderen 5 en 8 jaar zijn, doen we ook een intelligentietest. U krijgt natuurlijk de uitslag van deze gezondheidsonderzoeken.
Picture7.png
35.png
Echo-onderzoek

Zwangerschap

Picture6.png
35.png
Vragenlijsten

Zwangerschap

Picture1.png
Picture2.png
35.png
Navelstreng(bloed) en wanguitstrijkje

Geboorte

Picture4.png
25.png
35.png
Echo-onderzoek hart, vaten en hersenen

Eerste levensdagen

Picture6.png
35.png
Vragenlijsten

6 maanden en 2, 5, 8 jaar

Picture3.png
35.png
Lengte, gewicht en bloeddruk

6 maanden en 2, 5, 8 jaar

Al uw gegevens worden gecodeerd opgeslagen in een beveiligde database.

Als er tijdens dit onderzoek bij toeval iets gevonden wordt dat belangrijk is voor de gezondheid van u of uw kinderen, dan wordt u op de hoogte gesteld door de behandelend arts.

Picture4.png
35.png
Echo-onderzoek hart en vaten

6 maanden en 2, 5, 8 jaar

Picture5.png
35.png
Ontwikkeling en intelligentie

6 maanden en 2, 5, 8 jaar

bottom of page