top of page
Het Twinlife onderzoek
Kinderen die het in de baarmoeder zwaar hebben gehad, kunnen op latere leeftijd vaker gezondheidsproblemen krijgen. Een bekend voorbeeld zijn mensen die nog voor hun geboorte de Hongerwinter aan het einde van de Tweede Wereldoorlog meemaakten. Door de ondervoeding in de baarmoeder hebben ze nu vaker overgewicht, suikerziekte en slechte bloedvaten.
Als tweelingen een placenta moeten delen, dan is deze vaak ongelijk verdeeld. Eén van de kindjes krijgt dan minder voedingsstoffen en groeit minder goed. Ook kan het ene kindje bloed kwijtraken aan het andere als bloedvaten in de placenta met elkaar verbonden zijn.
Picture20.png
Daarom vinden we het belangrijk om te onderzoeken of het kindje dat  minder voedingsstoffen kreeg, later minder gezond is en, zo ja, hoe dit precies komt. Dat gaan we doen in het Twinlife onderzoek van het LUMC.
We denken dat het gebrek aan voedingsstoffen kan zorgen voor veranderingen in de manier waarop de activiteit van het DNA is afgesteld. Die andere afstelling kan leiden tot een tragere ontwikkeling en zwakkere bloedvaten. De afstelling van het DNA willen we gaan meten in speciale cellen uit de navelstreng en het navelstrengbloed van uw tweeling. Juist omdat het DNA van een eeneiige tweeling precies hetzelfde is, kunnen we veranderingen in de afstelling van het DNA heel nauwkeurig meten. Zo kunnen we onderzoeken of we verschillen in gezondheid tussen uw kinderen kunnen begrijpen.
Als we met dit onderzoek kunnen ontdekken welke kindjes kwetsbaarder zijn en hoe dat komt, dan kunnen we hen in de toekomst eerder herkennen en proberen om de grotere kans op gezondheidsproblemen weg te nemen.
bottom of page